Onderweg met inspirerende voorbeelden van collectief vervoer
Header

Toegankelijke minibussen: meer service, stijlvol en sexy [update]

oktober 1st, 2012 | Posted by admin in buurtbus | regio | servicebus | taxi | toegankelijkheid | wmo-vervoer

Vanaf 9 december gaat de vereniging in Beemster met een nieuwe bus rijden. De keuze is gevallen op de Tribus Civitas 10 (pdf), gebaseerd op de Fiat Ducato: een ruim voertuig met een met een lage instap, toegankelijk en met een prachtig design. Zoals ook het kleinschalige openbaar vervoer anno 2012 overal zou moeten zijn. In Gelderland hebben ze er al een jaartje ervaring mee. De foto’s spreken verder voor zich.

foto’s: Alex Sloot (chauffeur Buurtbus Bergen) via OViB.

Update: blijkbaar heeft Connexxion besloten op meer van haar buurtbuslijnen het voertuig van Tribus in te zetten. Ook in de regio Arnhem-Nijmegen gaan deze rijden in de bekende Breng-kleuren.

foto’s: Alex Sloot (chauffeur Buurtbus Rijk van Nijmegen) via OViB.

Een van de tegenhangers van deze bus is de rolstoeltoegankelijke bus van Flex-i-Trans. Wellicht iets minder fraai van de buitenzijde, maar van binnen ook strak afgewerkt. Bovendien ook geschikt als Regiotaxi vanwege de drie rolstoelplaatsen die de bus biedt.

Nog een update: Megaorder voor B-style! Vanaf 1 januari 2013 gaan 200 (!!) Fiat-voertuigen in Gelderland als regiotaxi op groen gas rijden. De biobrandstof wordt gewonnen uit afvalwaterslib, gft-afval en mest. Daardoor is de CO2-uitstoot volgens de provincie Gelderland aanzienlijk lager in vergelijking met bussen op diesel of benzine. Gedeputeerde Conny Bieze noemt de bus ‘een innovatie ten dienste van de samenleving’. Naast de brandstof hebben de bussen een lagere instap, wat de toegankelijkheid sterk verbetert.

De bussen zijn van van de vervoersbedrijven Willemsen de Koning en de BIOSgroep. Deze bedrijven hebben de concessie voor de Regiotaxi Gelderland gekregen, Willemsen de Koning voor de regio’s Rivierenland, Achterhoek en De Vallei en BIOSgroep voor de regio Noord-Veluwe. Dat ging in de Bommelerwaard ten koste ging van Vervoersbedrijf Juijn uit Rossum.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.