Onderweg met inspirerende voorbeelden van collectief vervoer
Header

Belbus Noordkop van start! [update]

oktober 29th, 2012 | Posted by admin in buurtbus | media | mobiliteit | regio | taxi | vrijwilligers | wmo-vervoer

Vanaf eind oktober rijdt in de kop van Noord-Holland de belbus als van-deur-tot-deurvervoer. Als een van de eerste (plattelands) gemeenten in Nederland laat Hollands Kroon haar Wmo-vervoer uitvoeren door een organisatie die grotendeels uit vrijwilligers bestaat.

De fusiegemeente is momenteel qua oppervlakte een van de grootste gemeenten van ons land. Niet alle 22 kernen hebben regulier openbaar vervoer. In 2010 is de uitvoering van OV-taxi (Regiotaxi) gestopt. Naast het van deur-tot-deur taxivervoer voor mensen die wilden reizen naar locaties die niet bereikbaar waren met de bus, verviel daarmee ook het gemeentelijke Wmo-vervoer voor mensen met een (mobiliteits)beperking. Nu is er voor iedereen de belbus.

Zoals al eerder op Parck te lezen, is enkele maanden geleden commotie ontstaan over dit initiatief. Een lokaal taxibedrijf vond het concurrentievervalsing en de provincie was van maning dat de belbus niet aangemerkt kon worden als openbaar vervoer. Dat het project toch is gestart en in de verschillende nieuwsberichten wordt gesproken over besloten vervoer zegt verder voldoende.

Hoewel het om een vrijwilligersorganisatie gaat, zien de website, de Facebook-pagina en de voertuigen er spik en span uit. De vereniging heeft de beschikking over vier Mercedes A’s met hoge instap en twee Sprinters, geschikt voor rolstoelvervoer. Het reserveringsdeel wordt uitgevoerd door een aparte organisatie: het Regiecentrum. Blijkbaar heeft men daar capaciteit over want de diensten worden ook aangeboden aan andere organisaties. Wellicht een idee voor de Belbusvereniging en Connexxion om te kijken of er een samenwerking kan ontstaan met de Overstapper in het zelfde gebied.

Re-integratieproject
Via de Intergemeentelijke Sociale Dienst Kop van Noord-Holland zijn potentiële chauffeurs benaderd die via re-integratie ingezet worden op de belbus. Tot nu toe zijn er zes gevonden. ” Zo kunnen deze mensen werkervaring opdoen zodat zij straks meer kans hebben op de arbeidsmarkt. De chauffeurs kunnen met deze werkplek hun volledige taxipas (red: chauffeurskaart?) behalen. Dit houdt in dat ze niet alleen groepen mogen vervoeren, maar ook mogen rijden in een gewone taxi. Ook dit biedt een grotere kans op de arbeidsmarkt. De verwachting is dat een deel van deze chauffeurs binnen een jaar uit de bijstand doorstromen naar regulier werk”, aldus de gemeente Hollands Kroon.

Men is altijd op zoek naar meer vrijwilligers die administratief werk willen doen, mee gaan denken  in werkgroepen en natuurlijk als chauffeur willen fungeren. Saillant is dat tegelijk gevraagd wordt chauffeur te zijn op de provinciaal gesubsidieerde buurtbuslijnen 416 en 417.

Of het echt een serieus alternatief is voor het openbaar vervoer, zoals de Regiotaxi pretendeerde te doen? De rit moet minimaal 24 uur van te voren gereserveerd worden. Voor ad hoc reizen is dit niet aantrekkelijk, daarvoor moet toch een uur van te voren gebeld kunnen worden. Desondanks is Parck erg benieuwd naar de resultaten van de Belbus Noordkop, want het concept lijkt verder goed bruikbaar voor andere delen van het land waar het reguliere openbaar vervoer onder druk staat en de gemeente ook moet bezuinigen op haar Wmo-vervoer.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.