Onderweg met inspirerende voorbeelden van collectief vervoer
Header

Het allerbeste gewenst voor het nieuwe jaar!

december 26th, 2012 | Posted by admin in duurzaamheid | media | mobiliteit | vrijwilligers

Momenteel assisteer ik een grote verzekeraar met het eindejaarswerk. Een boeiende functie met veel koffie en korte weekenden waarbij teamwork en nauwkeurig werken hoog in het vaandel staan. Het blog en de andere werkzaamheden liggen daarom nog heel even stil. Met Parck heb ik in 2012 een zeer gewaardeerd onderzoek op de buurtbus uitgevoerd en ruim twintig blogs geschreven. Dit jaar was boeiend en ook 2013 lijkt interessant op mobiliteitsvlak te worden!

Mijns inziens zijn hoogtepunten uit het voorgaande jaar:

MboDe Studenten OV-jaarkaart wordt volgens de regeringsplannen in 2015 omgezet naar een kortingskaart. Hoe dit qua vorm en effect precies uit gaat pakken is nog onbekend. De mbo-studenten vanaf 16 jaar worden in elk geval niet vergeten. Maar gaan studenten straks vaker met de auto, gaan ze dichter bij huis een studie zoeken, wordt afgezien van de master, is dit dé kans waar mijnsnelwegbus.com op heeft gewacht? Zeg het maar… André de Vos heeft voor OV-Magazine hier anderhalf jaar geleden een fraai artikel over geschreven. Wat zeker is, is dat de OV sector hiermee de vaste som van 700 miljoen euro per jaar (400 voor NS en 300 voor het stads- en streekvervoer) grotendeels gaat verliezen. Een forse klap, die gecompenseerd moet worden met de vergoeding van de kortingskaart en de werkelijk gemaakte reizen. Mijn verwachting is dat er uiteindelijk een trajectkaart komt voor studenten die niet in de stad wonen waar ze studeren.

Hoe dan ook…het is wel een kans om studenten écht als klanten te zien. De NS hoeft mijns inziens niet heel rouwig om de verwachte afname van studenten te zijn. De spitsdruk – een fors probleem – wordt zo waarschijnlijk ook minder. Daarnaast zijn studenten wél goede klanten van de Kiosk en Broodzaak van Servex. Het is geen geheim dat de spoorwegen hier ook behoorlijk aan verdienen.

HanzelijnWat we het komende decennium niet vaker mee gaan maken is de opening van een volledig nieuwe spoorlijn. Op 6 december 2012 is na vijf jaar bouwen de Hanzelijn officieel door de Koningin in gebruik genomen. Een groot feest ter gelegenheid van de opening in de binnenstad van Zwolle  op zaterdag trok duizenden bezoekers. Interessant is dat de Hogeschool Windesheim de effecten op onder andere werkgelegenheid, schoolkeuze en vrijetijdsbesteding onder leiding van Willem Buunk de komende vier jaar nauwkeurig in de gaten gaat houden.

ArrivaVerder ging in december de Deutsche Bahn / Arriva weer in een aantal gebieden met  nieuwe treinen en bussen rijden. De Achterhoek is met de treindiensten nu geheel het domein van Hettinga. Ook de reizigers op spoorlijn Zwolle – Emmen en de bussen in Noord- en Zuidwest Fryslan en in Zuid-Holland-Noord worden nu door Arriva-personeel naar hun bestemming gebracht. Een mega-operatie die met kleine kinderziektes, die trouwens zelf ook erkend worden, toch een succes genoemd mag worden. Pluim!

GroningenHet grootste slachtoffer van de slechtere financiële situatie is Groningen. De lijn tussen het station en Zernike gaat definitief niet door. Dat heeft tevens de positie van twee wethouders gekost. Hoe het vervoer van de studenten nu wordt opgevangen is onderwerp van studie. Wellicht betekent het afschaffen van de studentenkaart dat de aanleg van de tramlijnen (achteraf) helemaal niet nodig zou zijn. Ook de lightrailplannen tussen Zwolle en Kampen en in Leiden waren inmiddels afgeblazen. Alleen Maastricht kan straks nog een feestje met de Belgen vieren. Gelukkig kunnen ze dat daar als geen ander.

MEETot slot mogen de projecten om ouderen, kinderen en mensen met een beperking te helpen om zelfstandig het openbaar vervoer te gebruiken niet ontbreken. Het is hoopvol dat na jaren van investeren in toegankelijke haltes en materieel dit een structurele invulling van het beleid lijkt te vormen. De OV4U projecten waren al een paar jaar bekend. In Groningen is Dianne Hofstee, studente pedagogiek een eigen project gestart. En wat in Zwolle is begonnen als een kleinschalig project om onder andere cliënten met een beperking zelfstandig te laten reizen, wordt onder de noemer Mee Op Weg nu in ruim 15 regio’s uitgevoerd.

2013Wat gaat 2013 brengen? Nieuwe plannen staan bol van duurzaamheid en, mede dankzij de bezuinigingen, maatwerk voor de regio. Vrijwillige chauffeurs worden vaker genoemd als oplossing voor het vervoer in de regio. Maar niet alleen als chauffeur van de ‘klassieke’ buurtbus. De provincie Friesland gaat initiatieven subsidiëren van waarbij een voertuig voor meerdere mobiliteitsdoeleinden (lijnbus, schoolvervoer, AWBZ-vervoer…) gebruikt wordt. Het inzetten van vrijwilligers voor het Wmo-vervoer in de Kop van Noord-Holland lijkt een voorbode op wat komen gaat in de rest van het land.

Deze ontwikkelingen liggen in het verlengde van de visie die Parck heeft op hoe goed mobiliteit er uit zou kunnen zien – ook ondanks bezuinigingen. Daarom sta ik ook in 2013 weer voor u klaar! Maar vooral wens ik jou – en hen die jou omringen – het allerbeste voor het nieuwe jaar. Geluk in grote en in kleine dingen maar bovenal: gelukkig met elkaar!

Als uitsmijter een paar strips met het openbaar vervoer als leidend/lijdend voorwerp van mijn antiheld Dirk Jan, gemaakt door Mark Retera. De stripboeken kun je hier kopen.

© Mark Retera / Comic House NL

© Mark Retera / Comic House NL

© Mark Retera / Comic House NL

© Mark Retera / Comic House NL

© Mark Retera / Comic House NL

© Mark Retera / Comic House NL

Alle strips © Mark Retera / Comic House NL

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.