Onderweg met inspirerende voorbeelden van collectief vervoer
Header

Actuele treintijden in Amsterdamse stadsbussen: eindelijk!

april 29th, 2013 | Posted by admin in media | mobiliteit

Sinds 25 april krijgen busreizigers bij GVB de actuele treinvertrektijden op displays te zien als zij een treinstation naderen. Een goede ontwikkeling die al eerder was te zien in bijvoorbeeld de Utrechtse bussen. Helemaal verwonderlijk is deze stap niet. Het is naar verwachting voornamelijk de Stadsregio Amsterdam geweest die druk heeft uitgeoefend op het GVB.

Want was het niet in 2009 dat ik samen met 3 andere JV’ers en met de Stadsregio de Jonge Veranderaars Innovatiecup heb behaald (pdf) met het idee om reisinformatie verplicht te laten zien aan de reizigers? Dit kon door één zin toe te voegen aan de WP2000. Ok, niet heel innovatief om het via de Wet te regelen, maar het zou wel de druk verhogen om een hele simpele maar uiterst klantvriendelijke maatregel snel(ler) uit te voeren. Nu moet het per concessie worden geregeld. Dat kan ook, maar het duurt zo nog minstens 5 tot 8 jaar voordat dit grotendeels gereed is. En het ligt ook aan het belang dat de regionale opdrachtgever er aan hecht.

Scherm

Volgens het persbericht is in de helft van alle bussen van GVB is het informatiesysteem operationeel. Dit deel bedient ongeveer driekwart van de busreizigers. Volgend jaar voorziet GVB ook de trams van actuele vertrektijden van NS. Verder meldt het hoofdstedelijke vervoersbedrijf:

Toevoeging van de treinvertrektijden in de voertuigen is één van de verbeteringen die GVB doorvoert om reizigers van relevante actuele reisinformatie te voorzien. GVB werkt verder aan dynamische reisinformatie op de haltes, verbetering van informatie bij verstoringen en doorontwikkeling van informatie op maat via de mobiele website en apps.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.