Onderweg met inspirerende voorbeelden van collectief vervoer
Header

Ook Servicebus voor Haren

januari 23rd, 2012 | Posted by admin in servicebus | toegankelijkheid

Maatwerk, klantvriendelijkheid en samenwerking: twee woorden die uitstekend aansluiten met de bedoeling van de Servicebus. Vanaf deze maand rijdt in het noorden van ons land alweer de achtste Servicebuslijn. Naast de eerste twee lijnen in Assen, gestart in 2004, heeft het concept zich bewezen in Delfzijl, Veendam, Hoogezand-Sappemeer en de regio Slochteren. Nu is Haren aan de beurt!

De Servicebus zorgt voor makkelijk en comfortabel vervoer van wijken naar voorzieningen en het station. Het doel is een verbetering van het openbaar vervoer in de gemeente: een fijnmaziger net en een betere aansluiting op de vervoersbehoefte van de inwoners. Daarbij wordt niet gekeken naar de route, maar juist de dienstverlening en de betrokkenheid bij de gebruikers staat in een hoog vaandel. De chauffeur helpt indien nodig met het instappen, vastzetten van de rollator of de rolstoel.

Succesformule
In verschillende andere middelgrote hebben voorheen ook Servicebussen gereden, met wisselend succes. De reden dat deze zijn gestopt is voornamelijk dat de doelstelling niet werd gehaald, oftewel te weinig reizigers. De voertuigen waren niet goed herkenbaar als openbaar vervoer, de route deed wel de woonvoorzieningen aan maar niet het centrum of gebruikers waren niet betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering. De formule van het  OV-bureau lijkt dus een erg succesvolle. Reizigers waardeerden de Servicebus in 2008 dan ook met een dikke 8! Klik hier voor de samenvatting van dit onderzoek (pdf).

Servicebus is na een aarzelend begin inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig onderdeel van het openbaar vervoer. De bus voorziet in een behoefte, op dit moment met name voor de ouderen.

Sociale voorziening
Het is in principe bedoelt voor elke reiziger, maar per kern kan de invulling behoorlijk verschillen. In Delfzijl en Haren heeft de Servicebus de functie van de stads-of streeklijn overgenomen waardoor het ook voor jongeren of mensen die boodschappen gaan doen een aantrekkelijke voorziening wordt. In Veendam vervoert de bus hoofdzakelijk ouderen. Dit heeft puur te maken met de route, die langs de belangrijkste woon-zorgvoorzieningen voert.

Voor Wmo-pashouders is de Servicebus in Delfzijl en Veendam gratis te gebruiken. Mensen gaan hierdoor ook vaker reizen, wat hun maatschappelijke participatie verhoogd. Het is zelfs zo dat een enkele oudere ‘om er even uit te zijn’ rustig een paar rondes meerijdt. Het vrij vervoer levert de gemeente daarnaast een forse kostenbesparing op: een deel van de taxiritten wordt immers niet gemaakt. Het OV-bureau krijgt van de gemeente een deel van deze besparing. Dat dat dekt slechts een deel van de kosten van de Servicebus.

Klantenpanel
Iedere Servicebus heeft een klantenpanel. In het klantenpanel zitten inwoners die wel eens gebruik maken van de Servicebus en vertegenwoordigers van wijk- en bewonersverenigingen. Dankzij hun ervaringen en inbreng kan de Servicebus continu verbeterd worden. Twee keer per jaar komen de klantenpanels bijeen om de gang van zaken rond de Servicebus te bespreken, samen met vertegenwoordigers van de gemeente, de vervoerder en het OV-bureau.

Ook in Middelburg
In navolging van het OV-bureau heeft ook de provincie Zeeland samen met de gemeente Middelburg een Servicelijn gestart in de Zeeuwse hoofdstad. De bus rijdt elk half uur een ronde langs het station, ziekenhuis en centrum. Meer informatie over de bus in Middelburg is hier te vinden.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.