Onderweg met inspirerende voorbeelden van collectief vervoer
Header

Gekwetter

februari 20th, 2012 | Posted by admin in buurtbus | media

Twitter en Facebook. Welke organisatie kan tegenwoordig nog zonder, zou je denken? De crux zit ‘m in het op de juiste manier inzetten van de verschillende platforms. De NS blijkt momenteel het beste jongetje van de klas, de regionale vervoerders hebben nog een flinke weg te gaan.

NS staat via Twitter al enkele jaren in direct contact met haar klanten. Vragen over de reis, klachten maar ook op inhoudelijke vragen door experts en hobbyisten wordt snel gereageerd. Alles is open en bloot mee te lezen en sinds kort verschijnen de berichtjes zelfs op schermen op de stations. Informatie specifiek over vertragingen wordt via een ander kanaal gecommuniceerd. Zo wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen ‘harde’ informatie en interactie.

De regionale vervoersbedrijven Arriva, Connexxion, Qbuzz en Veolia melden via hun twitterkanaal wijzigingen in de dienstregeling en storingen, maar antwoorden ook op vragen van reizigers. Het loopt wat door elkaar. Dat is misschien ook lastiger – het NS-net is helder en relatief beknopt -, maar hier is zeker nog een slag in te slaan. Waarom dit niet als FMN als geheel goed oppakken?

Syntus heeft per treinstation een twitteraccount aangemaakt waarbij de vertragingen worden gemeld voor een specifiek station, bijvoorbeeld voor Aalten en Westervoort. Erg positief, een reiziger kan zich abonneren op dit station en wordt niet overladen met overbodige informatie over een stremming Olst in verband met de voorjaarsmarkt of vertraging in Oldenzaal.

Digitaal smoelenboek
Facebook is een minder goed platform om snel en direct 1-op-1 met reizigers te communiceren. Het is bruikbaarder om reizigers op de hoogte te stellen van grotere verstoringen, nieuwsberichten of leuke acties, zoals NS (+2550 ‘likes’ ) weer prima doet. Maar ook de klachten worden bij NS serieus opgepakt. De klant voelt zich serieus genomen en ook andere reizigers zien dat er netjes en adequaat wordt gehandeld.

De pagina van Connexxion staat nog in de kinderschoenen en heeft momenteel slechts 24 ‘likes’. Arriva maakt vooral reclame voor het bedrijf en zoekt via Facebook geen contact met de klant. Dat kan een prima afweging zijn, maar reizigers weten de pagina wél te vinden. Zo is een behoorlijk aantal reacties te lezen waar niets mee wordt gedaan, zoals: “Ik mis mijn bericht, waarin ik vermelde dat ik door Arriva bus 5405 van de weg af gereden ben” en “Ik weet niet meer waar ik jullie moet bereiken. Mails, twitter, nergens reactie! … Ik blijf wachten.”. Veolia springt er in positieve zin uit. HTM heeft de mogelijkheid om als klant zelf berichten te plaatsen uitgezet; misschien ook een goed idee voor Arriva. Syntus en Qbuzz zijn niet via een officieel profiel actief op Facebook.

Kleinschalig vervoer
Als specifiek naar het kleinschalige vervoer worden gekeken,worden er over de Regiotaxi alleen links naar nieuwsberichten geplaatst. Met name over de buurtbus wordt opvallend vaak positief ‘getweet’. Vaak met een knipoog naar de gezelligheid en gemoedelijkheid:

– Young wild and free in de buurtbus #chill
– In de buurtbus van Oud-Gastel naar Steenbergen #ideaal
– Ik kom de buurtbus in. Buschauffeur: “Goed’nmiddag Mien wicht, waar mot je weesn?”
– In de buurtbus naar Kockengen heb je nog gewoon een gesprekje met de buschauffeur
– Kijk. De aardige chauffeur van de vrijwillige buurtbus wachtte even op de vertraagde trein
– Lekker toeristisch met de buurtbus =D
– Met Buurtbus 505 door schaatsend Hart van Holland. Mooi!
– Buurtbus vol, dus bij de secretaris van de bus in de auto. Voor school afgezet worden bevalt me wel!
– Oke ik zat gister in de buurtbus voor 8 personen en we zaten er met 23 in #kangewoon
– De buurtbus is altijd zo’n sensatie met alle smalle landweggetjes…

Op Twitter en Facebook zijn de buurtbusverenigingen, op een enkele (twitter / facebook) na, nog niet actief. Ze hebben bijna allemaal wél een website. Misschien is dat ook voldoende met dat échte gekwetter in de bus zelf…

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.