Onderweg met inspirerende voorbeelden van collectief vervoer
Header

Stoere kanariegele nieuweling

januari 9th, 2012 | Posted by admin in buurtbus | toegankelijkheid

Om het kleinschalige vervoer beter geschikt te maken voor het vervoer van mensen met een functiebeperking is de inzet van toegankelijke voertuigen onontbeerlijk. Met de komst van het Israëlische EBS als nieuwe vervoerder in de regio Waterland is ons land naast een vervoersmaatschappij, ook een nieuw type toegankelijke minibus rijker. Het gaat om een bus met volledig lage vloer van het type Kutsenits City 1 op basis van een T5 van Volkswagen. Er zijn door EBS drie voertuigen aangeschaft die elke dag hun ronde rijden in de Beemster.100% lage vloer
Uniek is de volledige lagevloerconstructie. Dit maakt de bus ook toegankelijk voor reizigers met een rollator, roelstoel of iedereen die al dan niet tijdelijk mobiliteitsproblemen ondervindt. Het is niet de eerste keer dat de bus in Nederland aanwezig is. In 2009 gaf een soortgelijke bus als acte de présence op een vlootschouw in Arnhem van toegankelijke minibussen in het kader van een proef met toegankelijke minibussen. Deze bus kwam uit Noord-Duitsland van de BürgerBus Ganderkesee.

Het grote voordeel van het voertuig is, mits de halte is opgehoogd, dat ook minder mobiele reizigers helemaal zelfstandig in kunnen stappen. In de bus zijn her en der ook grepen aangebracht waaraan men bij het lopen naar de zitplaats zich aan vast kan houden. De bus is ruim van binnen; zonder te hoeven bukken kan iedereen naar zijn of haar plaats lopen.  Dit is in contrast met de bekende Mercedes Sprinter bussen. Opvallend is dat de bus plaats biedt voor 16 personen, 8 zitplaatsen en evenveel staanplaatsen. Formeel mogen er maar acht reizigers met de bus mee, zie ook dit bericht.Aus Österreich
Het unieke heeft ook nadelen. Niet zozeer in de inrichting, maar wel dat de bus in Oostenrijk wordt gemaakt. Reserveonderdelen zijn niet snel voorhanden. Met een kleine schade bij een Sprinter is snel een nieuwe zijwand bestelt en geplaatst. Dat valt bij deze bus te betwijfelen. Mede daarom zijn drie bussen aangeschaft voor twee lijnen.Lagevloermaterieel voorschrijven?
Om het kleinschalige vervoer beter geschikt te maken voor het vervoer van mensen met een functiebeperking is de inzet van dergelijke voertuigen onontbeerlijk. Nadeel is vervoersbedrijven de voorkeur geven aan een  hen vertrouwd product. Dit is vaak de Mercedes Sprinter die door de constructie niet makkelijk voorzien kan worden van een lage  instap. Daarin kun je ze niet altijd ongelijk geven: de Ducato buurtbus is motorisch nou nog niet bepaald een succes. Laat het voor Kutsenits en Nederlandse bouwers, zoals TriBus, een kans zijn om hun producten onder de aandacht te brengen bij vervoerders, buurtbusorganisaties maar zeker de decentrale overheden. Zij schrijven immers in het bestek de voorwaarden.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.