Onderweg met inspirerende voorbeelden van collectief vervoer
Header

Een Vandaag: Buurtbus bezig met opmars

april 2nd, 2012 | Posted by admin in buurtbus | media

Op Eén Vandaag was deze week een rapportage te zien over het succes van de buurtbus. Onderwerp was de opmars van de lijnen: de laatste jaren is het aantal met twintig procent gestegen. In vrijwel alle dunbevolkte regio’s in Nederland lukt het om buurtbussen te laten rijden met een ploeg van vrijwillige chauffeurs. Enerzijds fantastisch dat de bevolking het heft in eigen hand neemt. Maar er is in de rapportage ook kritiek: “kun je op die manier wel volwaardig openbaar vervoer aanbieden?”.

In de 80’er jaren ging het vooral om heel rurale gebieden waarmee met de buurtbus tóch enige vorm van vervoer geboden kon worden. De laatste jaren komt het regelmatig voor dat een niet heel drukke streeklijn wordt opgeheven en de buurtbus de plaats inneemt. Wanneer verdere bezuinigingen plaats gaan vinden wordt de buurtbus ook als oplossing aangedragen. Dat kán, maar in wiens belang is dat dan? Wordt het niet meer een bezuinigingsmaatregel dan een sociale voorziening en is het voor commerciële maatschappijen niet al te makkelijk om onrendabele lijnen te schrappen? Eigenlijk is er sprake van het zelfde probleem als in de beginjaren, alleen de grens is opgetrokken van wat ‘rendabel vervoer’ is. In Assendelft spreekt de krantenkop voor zich: ‘Geen geld voor chauffeurs? Dan sturen we zelf wel’.

De televisieploeg was te gast bij de buurtbus Dieren-Spankeren. De rapportage van ruim 4 minuten is HIER te zien.

Ook Wakker Nederland heeft de buurtbus ontdekt. De ’90 seconds of fame’ van de buurtbus Assendelft (zie bericht hierboven) is HIER terug te bekijken.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.