Onderweg met inspirerende voorbeelden van collectief vervoer
Header

Reizigers waarderen buurtbus Elburg met 8,3

juni 25th, 2012 | Posted by admin in buurtbus | media | vrijwilligers

Parck Mobiliteit heeft de buurtbusmonitor ontwikkeld. Een nieuw, voordelig en eenvoudig instrument om ook de klanttevredenheid op het kleinschalige vervoer goed te meten. Gebaseerd op de bekende KpVV klantenbarometer en zowel letterlijk als figuurlijk speciaal op maat gemaakt voor de buurtbus. Doordat de vereniging zelf de vragenlijsten afneemt is geen dure enquêteur nodig en blijven de kosten erg vriendelijk. De buurtbus Wezep – Elburg – ‘t Harde mocht het spits afbijten. De studie heeft daar geresulteerd in een kostenbesparing van € 2.000,- en een dienstuitvoering die beter past bij de reizigerswensen.De uitkomsten zijn helder: gebruikers zijn over het algemeen zeer tevreden over de buurtbus. Gemiddeld geven zij een 8,3 als waarderingscijfer. De reizigers konden hun mening geven over verschillende aspecten. De klantvriendelijkheid van de chauffeurs is heel erg hoog gewaardeerd. Men was minder te spreken over de vele drempels op de route. Het liefst zien de reizigers dat de bus vaker gaat rijden. Begrijpelijk, maar dat zal niet snel gebeuren. Daarvoor zijn vier in plaats van de huidige twee bussen nodig. Wel is geadviseerd om te bekijken hoe de reizigers beter geïnformeerd kunnen worden bij omleidingen of wijzigingen en om de aansluitingen op de trein te verbeteren.

Het beeld bestond al dat de tevredenheid op de buurtbus hoog was. Dat is nu bewezen. Het ‘normale’ busvervoer krijgt gemiddeld een 7,2. De buurtbus scoort een volle punt hoger.

Enkele feiten uit het onderzoek: Driekwart  van de reizigers maakt bijna dagelijks gebruik van de buurtbus, ruim de helft is student, 15% 65 jaar of ouder en tweederde van de passagiers is vrouw.

Naar aanleiding van het onderzoek heeft de vereniging besloten om de route te wijzigen. De aansluiting in ’t Harde wordt hiermee verbeterd. Dit levert naast de te verwachten extra reizigers, en dus meer inkomsten, ook route op die iets minder lang is. Geschat wordt dat per jaar alleen al € 2.000,- aan brandstof wordt bespaard.

De buurtbus Elburg – Oldebroek rijdt sinds 2006 en wordt geheel gerund door vrijwilligers. Vorig jaar  maakten er meer dan 17.000 reizigers gebruik van de lijn. De bus rijdt op werkdagen elk uur vanaf station ’t Harde naar station Wezep via Hoge Enk, Elburg, Oosterwolde, Oldebroek en ’t Loo. Kaartjes zijn in de bus te koop. Meer nieuws, informatie over de dienstregeling en om u aan te melden als chauffeur is te lezen op de website van de buurtbusvereniging: lijn514.nl of op het weblog buurtbuslijn514.blogspot.nl.

Update #1: bericht in de Weekkrant van 29 juni 2012. Ook Syntus heeft het op haar website geplaatst.

Update #2: bedankje van de buurtbusvereniging!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.